Nemezelő táborra Abodon


Időpont: 2012, július 9-15.


Szállásdíj: 1500 HUF/nap, étkezés egyénileg megoldandó, vagy rendelhető napi egy alkalommal hétköznaponként. Kinti főzési lehetőség, illetve konyha is van.
Részvételi díj a teljes táborra: 10.000 HUF, plusz alapanyagköltség. Aki tud alapanyagot hozni, hozhat, egyéb esetben az alapanyag a helyszínen biztosított.
Téma: kisebb ülőszőnyegek és falvédő készítése.
Kezdők jelentkezését is várjuk, velük apróbb tárgyakat készítünk, pl. tarsoly, tarisznya.
Jurtaállítási lehetőség van.


A program menete:

Július 8-9. érkezés, elszállásolás vagy a házban, tisztaszobában, illetve egy kisebb szobában ágyakkal, vagy istálló-kiállítóteremben ágyon, illetve matracon, vagy pedig csűrben, szénán. Sátorállítási lehetőség az udvaron van.

Július 9. este előadás 19 órától, annak nyomán ötletek, tervek előkészítése, majd kötetlen beszélgetés.

Július 10. 9 órától 12-ig előkészületek, mintatervezés és –rajzolás. Déltől ebéd, majd 14 órától 18 óráig a tervek pontosítása, kidolgozása, előnemezek készítése, vagy a lerakás elkezdése.

Július 11. előnemez-mintakivágások, lerakás, vagy a rekeszes minták színkitöltése, a teljes anyag kirakása, esetlegesen előgyúrások. Déltől ebéd, majd a munka folytatása.

Július 12. előgyúrás, keménygyúrás, mángorlás. Déltől ebéd, majd a munka folytatása. Este előadás, kötetlen beszélgetés, könyvbemutató.

Július 13. szárítás, varrások gyakorlása, párhuzamban kisebb tárgyak készítése, domborvarrás, szironyvarrás. Déltől ebéd, majd a munka folytatása.

Július 14. kirándulás előzetes egyeztetés alapján. Lehetőség van meglátogatni a Szádvárat, a martonyi kolostorromot, illetve lehetőség van templomtúrára (Szalonna, Zubogy).

Július 15. hazautazás.

Cím: Abod, Tót utca 29. Érdeklődni: Kaszás Ákos 30/219-7526, kaszasaba@gmail.com
 

Kézművesek és hagyományőrzők, természetjárók és egyéb érdeklődők számára bérelhető az abodi táj- és alkotóház!Lehetőségeink: két szoba van házunkban (tisztaszoba, kis szoba), mosdóval, mellékhelységgel, konyhával, áram, csatorna, víz van, a konyhában gáztűzhely, az udvaron tábortűzhely. Ezen felül szálláslehetőség a csűrben, illetve az istálló-galériában, mely utóbbi műhelynek is használható. Mindezeken felül még egy külön műhely is rendelkezésre áll.
A környék lehetőségei: Abod község a Cserehát közepén egy festői képű település, a környék építészetére jellemző polgári házak sokaságából áll. A falu református temploma egy kora Árpád-kori templomból lett átalakítva, ahogy a szomszéd falué, Ládbesenyőé is. A falu az Aggteleki Nemzeti Park határvidékére esik. Az Abodot körülölelő erdőn, illetve a dombságon elterülő mezőkön még őshonos növény- és állatfajok élnek. A környék természeti értékei közé sorolható a rakacai víztározó, onnan Északra a szádelői hasadékot, illetve a Szádvárat találjuk.
Történelmi és művészettörténeti emlékek: Szádvár, Gömörszőlős ökofalu, a martonyi kolostor, szalonnai kerek templom (kora Árpád-kor, vagy korábban), borsodi földvár, illetve két kazettás mennyezetű templom Edelényben,ugyanott található egy falumúzeum is, zubogyi kazettás templom, Szendrő vára és kékfestő múzeuma, Abodtól 2 km-re van a kecskefarm, ahonnan sajtfélék rendelhetőek, illetve az intézmény maga is látogatható.

A ház bérlésének feltételei:
-naponta 1500 HUF/fő szállásdíj, amely a rezsit is magában foglalja
-bejelentkezés előzetes időpont egyeztetés után

Elérhetőség: Kaszás Ákos, 30/219-7526, vagy kaszasaba@gmail.com